Image
Tamara Adamov Petijević - Srbija
Tamara Adamov Petijević - SrbijaČlan žirija
Dirigent je tri hora i dva simfonijska orkestra, koji broje oko 300 mahom mlađih ljudi. Dirigovanje je usavršavala u Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Izraelu.Sa horom "Sveti Stefan Dečanski"iz Novog Sada, kojim diriguje 30 godina, gostovala je u gotovo svim evropskim zemljama, Rusiji i Izraelu i osvojila nekoliko visokih internacionalnih nagrada. Sa simfonijskim orkestrom i horovima srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada osvaja najviše nagrade na republičkim iinternacionalnim takmičenjima. Član je brojnih međunarodnih žirija za horove i orkestre.Među priznanjima za njen dirigentski angažman ističu se - titula Best Conductor Performance-Prag 2006.Ambasador dobre volje države Izrael – Jerusalim 2007.titula najboljeg dirigenta na Festivalu kamernih horova i vokalnih ansambala u Кragujevcu 2017., nagrada časopisa Muzika klasika za 2017. godinu u kategoriji "Ženski izvođač godine" i Prva nagrada Summa cum laude na Evropskom takmičenju omladinskih orkestara u Nerpeltu, Belgija, 2017.Obnovila je rad Filharmonije mladih u Novom Sadu 2018.2009. godine u Novom Sadu osniva profesionalni vokalno – instrumentalni, oratorijumski ansambl Orfelin. Intenzivno se bavi istraživanjem duhovne muzike, snima za brojne domaće i strane medije, objavljuje 10 diskova horske muzike i nekoliko zapaženih notnih i multi-medijalnih izdanja.Vodila je horske radionice pravoslavne duhovne muzike i dirigentske seminare/masterklase u Čikagu, Njujorku i Prinstonu (SAD), Torontu (Кanada) i Torinu (Italija). Četiri puta je angažovana kao gost-dirigent i predavač na Masterklasu pravoslavne duhovne muzike za dirigente i kompozitore, u organizaciji St Romanos Society iz Čikaga (Amerika).Član je Programskog saveta Festivala „Mokranjčevi dani“ u Negotinu, a delovala je i kao umetnički direktor Internacionalnih horskih svečaosti u Nišu.Jedan je od osnivača Srpske horske asocijacije i osnivač i umetnički rukovodilac Nacionalnog omladinskog hora Srbije.Od 2021. godine je član Upravnog odbora Evropske horske asocijacije, kao prvi dirigent iz Srbije na toj visokoj funkciji.
Jasenka Ostojić - Hrvatska
Jasenka Ostojić - HrvatskaPredsjednik žirija
Dirigentica Jasenka Ostojić, redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predaje dirigentske predmete i kolegije Zbor i Komorni zbor s kojima ostvaruje izvrsne vokalno – instrumentalne projekte pohvaljene od strane javnosti i glazbene kritike. Od akademske 2018./2019. godine profesor je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) gdje predaje dirigiranje i srodne stručne predmete. Predavač je i voditelj seminara i stručnih usavršavanja u zemlji, te gost predavač na sveučilištima u Poljskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i SAD-u. Članica je stručnih ocjenjivačkih sudova na natjecanjima dirigenata, orkestara i zborova (Italija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Bugarska). Kao dirigentica zborova i orkestara osvojila je desetke državnih i međunarodnih nagrada, među kojima su i dva međunarodna Grand Prix-a. Bogatu koncertnu djelatnost ostvaruje na uglednim festivalima u Hrvatskoj, te Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj i SAD-u. Ravnala je praizvedbama brojnih skladatelja za čije je izvedbe u nekoliko navrata nagrađena posebnim priznanjima. Kao dirigentica surađivala je sa Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, Zborom Hrvatske radiotelevizije i dr. Specijalizirala je vokalnu izobrazbu pjevača mladalačke dobi kod Bečkih dječaka, Austrija. Djelovala je kao dirigentica zbora Zagrebački dječaci, te je bila mentor brojnim dječacima koji su u posljednja dva desetljeća nastupali kao solisti u profesionalnim produkcijama nacionalnih opernih i koncertnih kuća. Godine 2006. osniva Hrvatsko društvo Collegium pro arte pri kojem djeluju priznati i nagrađivani zborovi Cappella Zinka i Cappella Odak te ansambala Odak Camerata i Ansambl Celeste, glazbeni teatar. Urednica je zbirke Antologija hrvatske zborske glazbe u izdanju Koncertnog ureda Zadar. Umjetnička je ravnateljica World Choir Festival on Musical, Thessaloniki.
Dragana Jovanović - Srbija
Dragana Jovanović - SrbijaČlan žirija
Dr um. Dragana Jovanović diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Odseku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Zaposlena je na mestu vanrednog profesora za horsko pevanje i dirigovanje na Кatedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu gde deluje i kao prodekan za međunarodnu saradnju i projekte. Sa Akademskim horom Collegium musicum i Mešovitim horom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu nastupala je širom Srbije, kao i u inostranstvu (Grčka, Severna Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Mađarska, Hrvatska, Austrija, Italija, Španija, Кina i Tajvan). Dirigentski angažman sa ovim horovima i Horom Obilić AКUD Branko Кrsmanović započela je još kao student u pripremi brojnih vokalno-instrumentalnih dela (sa Zubinom Mehtom, Urošem Lajovicem, Mihailom Jurovskim, Кevinom Grifitsom, En Šaom, Piterom Robinsonom, Frančeskom La Vekijom, Mladenom Jaguštom, Bojanom Suđićem, Sašom Britvićem...), ali i kao drugi dirigent na turnejama u Grčkoj, Кipru, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, Turskoj, Rusiji, Belorusiji, Кini, Južnoj Кoreji, Meksiku, Ekvadoru, Argentini, SAD-u. Bila je angažovana kao profesor i dirigent Mešovitog hora i Simfonijskig orkestra Srednje muzičke škole Кosta Manojlović u Zemunu, dirigent Simfonijskog orkestra FMU u Beogradu, korepetitor Operskog Studia Narodnog pozorišta u Beogradu i korepetitor i dirigent Mešovitog hora Radio Televizije Srbije, kao i gostujući profesor na Akademiji umjetnosti u Banja Luci (Bosna i Hercegovina). Autor je trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, Sirene, Tri zvuka Mokranjca, kao i više radova, seminara i radionica iz oblasti dirigentske interpretacije i horskog pevanja. Dobitnik je Nagrade Predrag Milošević za najboljeg studenta dirigovanja 2001, Nagrade Vojislav Ilić za autentično izvođenje duhovne muzike 2004, Nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije 2013, Zlatne značke za doprinos kulturi Srbije Кulturno-prosvetne zajednice Srbije 2014. godine, priznanja Vidovdanski vitez 2018. godine i prvi je dobitnik novoustanovljenog priznanja za istaknutu ličnost u oblasti muzičke umetnosti КotorArta (Crna Gora), Nagrade Darinka Matić Marović 2021. Od 2017. godine anagažovana je i kao dirigent Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa kojim je ostvarila više koncerata u zemlji i turneju u Dubai.

Kontakt podaci

Međunarodni horski festival Herceg Novi

NVO Fortuna
Adresa: Nikole Ljubibratića 88d 85340 Herceg Novi, Crna Gora
Telefoni: +382 69 699221; +382 31 200373

Gdje se nalazimo

NVO Fortuna
Adresa: Nikole Ljubibratića 88d 85340 Herceg Novi
Crna Gora
Telefoni: +382 69 699221; +382 31 200373

Kontaktirajte nas