Dobro došli u Herceg Novi

Međunarodni Festival horova Herceg Novi ima za cilj da predstavljanjem horova iz regiona ali i šire popularizuje horsku muziku i autore ovog žanra koji nosi specifičnosti raznih podneblja kombinujući ih sa različitim stilovima. Festival je unazad 5 godina uspješno realizovao nastupe brojnih renomiranih horova iz zemlje i regiona što je propraćeno od strane brojne publike željne ovog formata umjetničkog izražavanja. Festival je brzo prepoznat među aktivnim članovima i poznavaocima umjetničke muzičke scene kao značajna manifestacija na kulturnoj mapi regiona I cijele Evrope. Festival je osmišljen na principima druženja i horskog natpjevavanja, sa namjerom da se ova vrsta muzike vrati i približi danas mladima na jedan savremen način, kako bi osjetili ljepotu horskog pjevanja. Pokretanje Festivala treba da posluži i kao podstrek da se u Crnoj Gori horsko pjevanje ne zapostavlja, već da se njeguje i čuva, i da stvaramo nove naraštaje horskih pjevača i publike. S obzirom na to da se radi o jedinstvenoj manifestaciji ovog tipa u našoj državi, nastojimo da svojom autentičnošću festival privuče što više zainteresovanih horova i posjetilaca. Dugoročna vizija Festivala je da sačuva tradiciju i kvalitet, i da razmjenom iskustava afirmisanih horova i eminentnih članova žirija doprinesemo stvaranju novih kulturoloških i edukativnih horskih sadržaja

Herceg Novi je grad koji se nalazi na samom kraju Bokokotorskog zaliva. Izgled grada, kazu stručnjaci, najsimpatičnija je mješavina romaničkog, vizantijskog i orijentalnog stila ukomponovana u mediteranski izgled grada. Herceg Novi je danas grad cvijeća, prava staklena bašta na otvorenom. Herceg Novi je grad koji ne možete, a da ne zavolite. Mnogi ljudi ga smatraju najljepšim gradom na Jadranskom moru i vraćaju mu se iznova svake godine. I to ne samo zbog njegove arhitekture, toplog mora ili prijatne klime. Ima nečeg specifičnog u njemu što vam ne dà da ga zaboravite. Smješten između visoke planine Orjena i ulaza u Boko-Kotorski zaliv, ovaj primorski gradić sa svojim prijatnim mještanima srdačno prima sve turiste koji se ovde nadju.

Odakle početi upoznavanje sa Herceg Novim?

Možda od predivnog dugačkog šetališta Pet Danica , koje se pruža tik uz more i spaja Igalo i Meljine. Prepuno cvijeća, palmi, restorana i kafića, šetalište gleda na plavetnilo mora, brodiće i čamce okupane suncem, dok šum talasa i miris morske soli stvara upečatljiv utisak prijatne mediteranske klime. Neke od biljaka duž šetališta su toliko rijetke da mnogi biolozi dolaze ne bi li pogledali različite vrste palminog drveta, kaktusa, magnolije, eukaliptusa i mnoge druge. Za gradsku luku, Škver, moglo bi se reći da je u samom centru šetališta. U blizini Škvera, nad plažom se ponosno uzdiže tvrđava Forte Mare. Ovo srednjevjekovno utvrđenje izgradio je bosanski kralj Tvrtko I 1382. god, koji je ujedno i osnivač grada. Uticaj Bosanaca, Mlečana i Austrijanaca obojio je njen izgled, a danas se smatra jednom od najznačajnijih tvrđava Herceg Novog. Ljeti Forte Mare služi i kao bioskop. Uživanje u ljetnjim projekcijama filmova na otvorenom, pod zvijezdama i vedrim nebom jedinstven je doživljaj koji ne treba propustiti. Druga tvrđava koja se ističe po svojoj znamenitosti je tursko utvrđenje Kanli Kula . Krvava Kula, ako se prevede sa turskog, svojom veličinom i na visini od 85m iznad mora, dominira cijelim predjelom. Najlepši pogled na panoramu grada, zalazak sunca ili brodiće usidrene u luku upravo pruža ova fortifikacija.

U Herceg Novom ima puno lijepih plaža , neke su privatne, neke pripadaju hotelima, a mnoge su otvorene za sve kupače. Treba pomenuti bistro more kod tunela, plažu na Yachtingu , a za djecu idealna je pješčana plaža u Igalu gde je more izuzetno plitko, a mulj ljekovit i poznat po banjskom učinku.

Opširnije

Kako doći u Herceg Novi?

U Herceg Novi možete stići:

Autobusom:

Udaljenost Herceg Novog od evropskih gradova u km:
Beograd – 537, Sarajevo – 241, Tirana – 264, Priština – 425, Zagreb – 661, Skoplje – 415, Ljubljana - Atina – 930, Beč – 1013, Berlin – 1712, Bern – 1486, Brisel – 1923, Budimpešta – 999, Bukurešt – 994, Istanbul – 1221, Kopenhagen – 2112, London – 2263km, , Minhen – 1122, Moskva – 2955k, Oslo – 2706, Prag – 1334, Rim – 689, Sofija – 762, Solun - 628, Štokholm – 2757, Varšava – 1684.

Avionom:

Međunarodni aerodrom Tivat – udaljen 20 km.
Aerodrom Ćilipi – Nalazi se u Republici Hrvatskoj na oko 30 km od Herceg Novog Aerodrom Podgorica – 133 km.

Kontakt podaci

Crnogorska horska asocijacija
Nikole Ljubibratića 88 D
Herceg Novi Crna Gora
Kontakt:
Direktorka festivala Nađa Karadžić +38269699221
Umjetnička direktorka dr Jelena Cvetkovic Crvenica:+381653350850

Gdje se nalazimo

Crnogorska horska asocijacija
Nikole Ljubibratića 88 D
Herceg Novi Crna Gora

Kontaktirajte nas